Oudste nog rijdende auto wordt geveild

Restauratie projecten

Oudste nog rijdende auto wordt geveild

Berichtdoor MaseratiTeun » zo 25 sep 2011, 10:45

LONDEN - De oudste nog rijdende auto ter wereld staat te koop. Het antieke voertuig wordt op 7 oktober geveild door veilinghuis Hershey in Londen.

Afbeelding

Oudste nog rijdende auto

Verwacht wordt dat de De Dion-Bouton Et Trepardoux Dos-A-Dos Steam Runabout zo'n 1,6 miljoen pond (1,8 miljoen euro) opbrengt.

De Parijse monteurs Georges Bouton en Charles-Armand Trepardoux bouwden de oldtimer in 1884 in opdracht van Albert markies de Dion. Bouwer Bouton reed er 3 jaar later de eerste autorace van Europa mee, van Parijs naar Versailles en terug.

Daarin bereikte hij een gemiddelde snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur, met topsnelheden van rond de 60 kilometer per uur.

Kolenboer
De Dion verkocht de auto in 1906 aan legerofficier Henri Doriol. Zijn familie bezat het voertuig 81 jaar lang, maar reed er nooit mee. In de jaren '80 werd de auto gerenoveerd.

De auto doet er drie kwartier over om genoeg stoom te genereren om te kunnen rijden. Tanken doet de nieuwe eigenaar bij de kolenboer en de topsnelheid van het wagentje is ongeveer 60 kilometer per uur. De auto kan echter maar 32 kilometer rijden op één tank van ruim 150 liter water.

Erg groot is 'La Marquise', zoals de auto ook wel wordt genoemd, niet. Het voertuig is maar 2,74 meter lang en weegt ongeveer duizend kilo.

Bron en Veiling
Avatar gebruiker
MaseratiTeun
 
Berichten: 139
Geregistreerd: wo 25 mei 2011, 21:26

Keer terug naar Klassiekers

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron